Ochtendpersoon worden

7 manieren om een ochtendpersoon te worden (en jezelf niet te haten)

Als ik denk aan ochtendmensen, dan beeld ik mij vrolijke, energieke mensen met een groene smoothie in hun hand. Dan heb je mij, snoozende, verlangend naar een kop koffie met mijn ogen half toe.

Maar eenmaal je volwassen bent (oh god), komt het moment er dat je beseft dat je vroeg moet opstaan om het meeste uit je dag te halen. In de ochtend ben je namelijk het productiefst. Ik begin (meestal) pas met werken om 11 uur, dus vanaf nu probeer ik om 7 uur op te staan om zo allerlei huishoudelijke taken te volbrengen.

1. Maak er een ritueel van.

Niet iedereen is een ochtendpersoon, maar het is makkelijker om op te staan als je opstaat om iets te doen wat je graag doet. Denk er eens over na, wat maakt jou echt klaar voor de dag? In het weekend hou ik ervan om op te staan, tasje koffie te zetten en een half uurtje een boek te lezen. Voor mij is dit dan ook het perfecte ochtendritueel doorheen de week.

2. Voorbereidingen

Als je wilt dat morgenochtend alles vlotjes verloopt, dan zorg je dat je vanavond alles klaar legt wat je nodig hebt. Maak je lunch klaar, leg je outfit klaar, … Zorg ervoor dat je morgenochtend kalm kunt opstaan en klaar bent voor de dag.

3. Laat je smartphone nog eventjes liggen

We doen het allemaal, direct die smartphone in de hand nemen en kijken wat we gemist hebben op social media. Doordat je direct je gsm vastneemt en door Instagram scrollt, geef je jouw hersenen het signaal dat je iets mist. Daardoor stijgt je cortisolspiegel, wat zeer slecht is voor je lichaam. Laat daarom je smartphone nog eventjes liggen totdat je volledig wakker bent.

4. Maak er een gewoonte van

Probeer, jaja, ook in het weekend op te staan zodat je lichaam je nieuwe ritme gewoon komt. Het duurt ongeveer 22 dagen voordat je lichaam er een gewoonte van maakt. Probeer dus om in het weekend op te staan!

5. Snooze goed

Wat als ik zeg dat je mag snoozen? Maar in de tijd dat je snoozed, mag je niet slapen? Probeer in die vijf minuutjes iets te doen, poets je tanden, zet wat koffie, maak je lunch indien je dat de avond ervoor nog niet gedaan hebt. Als je daarna nog moe bent, mag je terug in je bed kruipen en verder snoozen. De kans is zeer klein dat je dat gaat doen en dan ben je natuurlijk al wakker!

6. Zorg voor natuurlijk licht

Vanaf dat je wakker wordt, open je best direct je gordijnen. Natuurlijk licht vertelt je lichaam dat het tijd is om op te staan. Laat een deeltje van je gordijn open de avond ervoor, zo zal je wakker worden met natuurlijke lichtinval. Deze tip werkt voor mij het best.

7. Plan leuke dingen in

De simpelste manier om op te staan, is jezelf een reden geven om op te staan. Zorg ervoor dat je leuke activiteiten hebt ingepland in de avond, zoals dansles of kookles, een afterwork drink met collega’s, bezoekje bij je ouders, …

Welke tips heb jij om een ochtendpersoon te worden?

Gepubliceerd door

Cassandra Marie

Hoi! Ik ben Cassandra, een 20 jarige student Marketing en Social Media uit België. Ik blog op june14thstudio.com over design, illustratie en lifestyle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s