Hoe leer je 10 keer sneller?

Vele jaren van ons leven zitten we op de schoolbanken, maken we opdrachten en zorgen we ervoor dat we slagen en diploma’s krijgen. We leren verschillende technieken, talen, … We krijgen muziekles, kijken films, etc. We stoppen zoveel moeite in het vanbuiten leren, terwijl we dit op een heel traag tempo gaat. Dit is niet de schuld van de leraren en docenten, zij weten hebben jou echter nooit geleerd hoe je het leerproces optimaliseert.

We leren alles veel trager, maar het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn waarbij je sneller dingen kunt aanleren. Je kan deze technieken toepassen op verschillende gebieden, van kookles tot een nieuwe taal leren.
Denk aan iets wat je nu aan het leren bent of aan iets wat je altijd al hebt willen leren en pas de volgende 3 tips toe.

1. Stel kleinere doelen op

Door je cursus in kleine stappen op te delen kan snel zien waar het eventueel misgaat. Welke leerstof je moeilijk vindt, is het een bepaald hoofdstuk of versta je eigenlijk de basis niet?

Doordat je analyseert wat je precies wel snapt en wat je nu net niet snapt, kan je zien waar je beter aan moet werken. Wie weet ligt het probleem ergens anders.

Vroeger volgde ik dansles en ik moest van mezelf alle dansjes kunnen onthouden. “Plots alles vergeten in het midden van het podium? dat zal niet gebeuren met mij!” Ik oefende delen van de dansjes ik kortere stukjes, als het refrein niet lukte, oefende ik dat opnieuw en opnieuw tot het wel lukte, zo ging ik verder naar de strofes en herhaalde ik het proces opnieuw tot ik het volledige dansje van buiten kon en ook goed kon.

Wanneer je iets in stukjes opdeelt, leer je alles veel sneller. In het einde moet je gewoon allemaal kleine stukjes samenplakken en je kunt het vooropgestelde einddoel snel halen. 

2. Herhaal één iets tot het een gewoonte is en ga dan door

Je moet het leerproces chronologisch aanpakken. Denk aan een taal die je leert: je begint met hallo, hoe gaat het, jezelf voorstellen. De week erna leer je hoe je een gesprek aan de kassa van de supermarkt houdt en hoe je de weg vraagt. De week daarna kan je al zelf de weg naar het station uitleggen.

Het voordeel van focussen op één stuk per keer is dat je niet overvloed wordt met informatie. Je kan op één deel focussen, daar aan werken tot je er goed in bent en doorgaan. 

3. Kortere studiemomenten elke dag, zijn beter dan één lange studieperiode

Dit is iets wat ik op school helemaal anders deed, de blok is hiervan het grootste voorbeeld. Alles in één dag leren, net voor het examen, in de hoop dat ik het wel zal lukken.

Doordat je alles in één dag leert voor een grote test, onthoud je het erna veel slechter. Denk zelf eens aan je laatste één-dag-studie-dag, hoeveel heb je daarvan drie dagen later nog onthouden? 

Wat ik in het middelbaar deed, was bij elke tussentest een samenvatting maken. Voor vakken als geschiedenis en aardrijkskunde was dit dan een goede voorsprong tegen dat het echte examen er is.
Voor taalvakken zoals Frans en Engels, maakte ik woordenlijsten op wrts.nl, zo hoefde ik ze niet allemaal ingeven de dag voor het examen. Scheelt zeer veel tijd én het is makkelijk te heropfrissen!

Hopelijk zijn deze tips voor jou een meerwaarde, het helpte mij zeker al in de laatste maanden middelbaar én in mijn hogere opleiding.

Ik denk er soms over na om een cursus te volgen via afstandsonderwijs. Deze tips zullen dan zeker wel van toepassing komen. Eerder volgde ik al een curus grafisch vormgever via Centrum voor Afstandsonderwijs. Maar ik ben wel benieuwd naar jullie ervaring met Laudius of NHA. Heb jij daar al een cursus gevolgd? Laat het me zeker weten in een reactie!

– Cassandra

Gepubliceerd door

Cassandra Marie

Hoi! Ik ben Cassandra, een 20 jarige student Marketing en Social Media uit België. Ik blog op june14thstudio.com over design, illustratie en lifestyle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s