studentenjobs-ervaring-bijbaantje-marketing

Mijn studentenjobs door de jaren heen.

Sinds ik 12 was kreeg ik het al mee van mijn ouders ‘Als je 15 bent, mag je een bijbaantje zoeken’. Dat is acceptabel, aangezien het leven duur is. Maar als socially-awkward puber, was dat heel wat moeilijker.

Waarom? Ik durfde geen telefoons op te nemen, dus alle anonieme nummers negeerde ik. Sorry aan alle interimkantoren! Een job waar ik met veel mensen in contact kom, was dan ook niets voor mij.

Mijn eerste studentenjob (op mijn vijftiende) duurde 4 dagen, in een boetiek waar mijn oudere zus ook als student werkte. Supervriendelijke mensen, maar ik durfde niks. Ik plooide heel de dag kledij en hielp de klanten. Maar wat was ik bang. Drie jaar later had ik nog steeds nachtmerries over die ervaring. Toen mijn ouders vroegen waarom ik niet terug wou keren, kon ik niks anders zeggen dan dat ik het niet graag deed.

Mijn tweede bijverdienste was als horecamedewerker in een kleine cafetaria waar voornamelijk oudere mensen en wielertoeristen kwamen. Ik was nerveus in het begin, maar deed dit heel graag. Ik werkte er wekelijks vier uurtjes, maar voelde me er thuis. Na een tijdje ken je ook de vaste klanten en werd ik zo ook socialer. Ook heb ik ooit mijn plateau laten keren aan de tafel waar de burgemeester zat, dat heb ik de week erna nog mogen horen!

studentenjobs-ervaring-bijbaantje-marketing

Deze job raakte ik jammer genoeg kwijt doordat ik als student Merchandising bij Plopsaland ging werken. Wat heb ik spijt ervan dat ik daar gestopt ben. Werken bij Plopsaland is echt het stomste ooit. Je wordt ten eerste onderbetaald en ten tweede ben je nooit zeker van je planning. Zo stond ik voor 20 dagen ingepland in de maand juli, maar moest ik eigenlijk maar 8 dagen ervan werken. En qua uitbetaling verdiende ik minder in die 8 dagen, dan dat ik 4 dagen in een boetiek had gewerkt.

Als vierde studentenjob ging ik als kassierster werken bij Hema. Dit deed ik erg graag. Heel vriendelijk team, goede verloning en de tijd vloog voorbij.

Vorig jaar vond ik een vakantiejob als administratief medewerker. Op mijn eerste dag scherpte ik de hele namiddag potloden omdat er verder geen werk was. Ik had een afwisseling tussen cafetaria en onthaal. Mijn favoriet moment? Het volgend telefoongesprek:

Ik: Goeiemorgen, bezoekerscentrum de Nachtegaal, met Cassandra.
Vrouw aan de lijn: Goeiemorgen mevrouw, ik vroeg me af als er iets te doen was deze namiddag in het bezoekerscentrum.
Ik: Zeever!
Vrouw aan de lijn begint te lachen.
Ik: Nee, Zee-ver is een evenement waar kinderen dus stellingen krijgen en moeten raden als het de waarheid is of zee-ver. Aan de hand van workshops kunnen ze de stellingen beantwoorden.

Het is een gesprek die ik blijf vertellen. De sfeer zat ook goed tussen het team, als ik dit jaar tijdens de zomervakantie terug kan keren, doe ik het zeker.

Dan als laatste heb ik mijn huidige studentenjob als online marketeer bij een bedrijf dat schilder-en behangwerken uitvoert, maar ook verkoopt. Deze job past bij mij studies en ik ga er steeds zonder stress en met plezier naartoe. Een heel andere ingesteldheid dan toen ik vijftien was. Elk weekend werk ik er enkele uren, ik beheer de social media kanalen en de website. Ik mag veel eigen input geven en dat vind ik super. Ook kan ik veel van mijn lessen in praktijk omzetten, ik krijg dan ook veel ideeën wanneer ik niet aan het werk ben, deze schrijf ik dan altijd snel in een notitie. In het weekend werk ik het dan uit.

Ik ben ver gekomen sinds mijn eerste bijbaantje. Ik vind nu zelf werken veel leuker dan studeren, een hele verandering. Ik kan dan ook niet wachten om mijn eigen kost te verdienen, te sparen en aan het leven te beginnen.

Wat waren jouw eerste baantjes? Had jij evenveel stress als ik? 

Advertenties

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s