smartphones_millennials_generatie_pixabay_mening

Millennials en ons gsm-gebruik

In de lessen Marketing begon mijn docent over Simon Sinek en zijn gekende speech over millennials. Ik had er nog nooit over gehoord dus ik bekeek de video meteen na het thuiskomen. Toen bleek het dat ik er wel eens een deeltje van gezien heb, op Facebook, ironisch.

Simon Sinek is een motivational speaker, marketing consultant en schrijver. Tijdens zijn speech ‘thet broke the internet’ vertelt hij wat er precies mis is met millennials. Onze ouders gebruikten niet de beste opvoedingstechnieken en we groeiden op met social media.

Wat we laten zien op social media heeft altijd een filter, soms letterlijk. We posten een afbeelding van ons lekker eten, maar geen foto met de afwas of de rekening van het restaurant. We tonen onze leuke nieuwe schoenen aan de wereld, maar het werk dat we ervoor moesten doen niet.

Wanneer we niets te doen hebben, grijpen we maar naar onze telefoon. Ook al zitten er mensen rondom ons, we spelen liever candy crush dan een echt gesprek aan te gaan. Doordat we zo gefocust zijn op het online gebeuren, vergeten we de mensen rondom ons. Het lukt niet meer om echte relaties op te bouwen met mensen, we kunnen niet omgaan met stiltes, dus nemen we onze telefoon maar al te graag vast.

Dit is iets wat ik ook merkte op mijn eerste lesdag, niemand kende elkaar en iedereen stond bij het lokaal te wachten tot de docent er was. Ik had mijn gsm weggestopt, omdat ik nieuwe mensen wou leren kennen en ook wou weten wat hun motivatie is om deze opleiding te volgen. Maar toen ik opkeek, zag ik dat iedereen (zelf de dertigers) hun gsm in hun handen had, ik moest er eigenlijk best wel om lachen. Tijdens de pauzes haalt iedereen trouwens ook zijn gsm boven, best wel jammer want je kan veel meer leren van mensen rondom je dan van die duizenden honden-filmpjes die je ziet passeren op Facebook.

Ik vind het erg jammer dat wij, millennials, een verloren generatie genoemd worden. Maar ik denk wel dat het niet te laat is. Als iedereen echt oog zou hebben op hoe we bezig zijn, zouden we allemaal verandering willen en meer moeite in sociale contacten stoppen.

Eigenlijk zouden we onze telefoon in onze tas moeten stoppen als we onder mensen zijn. Ik vind het trouwens ook echt wel onbeleefd als ik met iemand praat en die persoon haalt plots zijn gsm boven om te scrollen door Instagram. Best onrespectvol, niet?

Ik kan echt eindeloos veel voorbeelden geven over dit onderwerp en redenen geven waarom we niet al te goed bezig zijn. Maar het komt er allemaal op neer dat we moeten leren sociaal zijn in tijden van social media, want hoe we nu bezig zijn is allesbehalve sociaal.

Nu vraag ik mij af wat jouw mening over dit onderwerp is. Ken jij ook gelijkaardige speeches/documentaires/boeken? Laat het me weten in een reactie!

– Cassandra

Advertenties

2 Comments

  1. Daisy van der Genugtenisy

    Ik ben toevallig een boek aan het ontwerpen voor iemand die een jaar lang offline is geweest. Echt bizar als je bedenkt wat er dan ineens allemaal niet meer kan… Belasting aangiftes, pinnen, daten, ov etc.

    Grappige is dat ik me sinds dit project nog bewuster ben van social media en de tijd die ik online besteed dan daarvoor. Ben dan ook vaker geneigd m’n telefoon op stil in mijn tas te laten zitten. (ik klink wel heel oud nu zeker? haha).

    Al met al vind ik dat er een balans gevonden moet worden. ik zou social media nooit mijn leven willen laten beheersen. Maar de wereldreis van een vriendin volgen via instagram is dan natuurlijk wel weer heel leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s